ساب باکس چیست؟
شناخت انواع ساب باکس و مقایسه ویژگی های آنها به شما کمک می کند تا با توجه به کاربردها و اولویت های مورد نظر خود مناسب ترین و کاربردی ترین ساب باکس را تهیه کنید. در این نوشته تصمیم داریم تا به معرفی انواع ساب باکس برای سیستم صوتی خودرو بپردازیم
ساب باکس به عنوان یکی از اجزای مهم سیستم صوتی خودرو، می تواند تاثیر بسیاری در کیفیت صدای سیستم صوتی خودرو داشته باشد. با توجه به این که ساب ووفر بازه فرکانسی پایین امواج صوتی را پوشش می دهد (کمتر از 250 هرتز)، بدون وجود آن، صدای بیس در سیستم صوتی خودرو کمتر قابل شنیدن است و به طور کلی پوشش بخشی از طیف صوتی موسیقی از بین رفته و کیفیت خروجی صدای خودرو کاهش می یابد.
ساب باکس یا جعبه ساب ووفر، محفظه ای است که با قرار گرفتن یک یا چند ساب ووفرر در آن طیف پایین فرکانس امواج صوتی در موسیقی یا به اصطلاح رایج همان بیس را در سیستم پخش می نماید. این محفظه با مهندسی و طراحی خاص که متناسب با قدرت و ویژگی های ساب ووفر تعیین می شود به پخش بهتر صدای بیس در سیستم صوتی خودرو کمک می نماید.
با نصب ساب باکس مناسب و تنظیم صحیح آن، می توان به راحتی صدای بیس قوی و با پرتاب بالا را در سیستم صوتی خودرو ایجاد کرد. تمامی پارامترهای باکس ساب ووفر مانند اندازه، شکل، نوع و تعداد ساب ووفرها، توان ساب ووفرها و غیره باید به گونه ای باشد که با خودرو و سیستم صوتی آن سازگاری داشته باشد و حداکثر کیفیت صدا را به ارمغان بیاورد.
معرفی انواع ساب باکس
ساب باکسها به دو دسته باکس های پورتد (Ported) و سیلد (Sealed) تقسیم می شوند.هر یک از این دو نوع باکس، ویژگی های متفاوتی در ارتباط با پاسخ فرکانسی و کیفیت صدا دارند. در ادامه به معرفی انواع ساب باکس و بررسی جزئیات آن ها می پردازیم:
1- ساب باکس پورتد (Ported Sub Box)
در این نوع باکس، یک یا چند ساب ووفر در یک جعبه ساخته شده از چوب قرار دارد و یک یا چند پورت برای تخلیه هوا در پشت باکس قرار دارد. با کمک این پورت ها، هوا به طور خودکار از باکس خارج شده و باعث افزایش فشار صوتی و تقویت صدای باس در خودرو می شود. ساب باکس پورتد به دلیل داشتن پورت، قادر به تولید فرکانس های پایین بسیار قوی و قابل شنیدن هستند. با این حال، در این نوع باکس ممکن است در برخی مواقع صدای خارج شده از پورت به شکل نویز و واضح نباشد.
این باکس ها عمر بیشتری دارند و در طولانی مدت افت کیفیت کمتری را در عملکرد آن ها مشاهده خواهید کرد. در ضمن، عبور هوا سبب می شود تا با استفاده طولانی مدت، سیم پیچ ساب ووفر داغ نشود.
2- ساب باکس سیلد (Sealed Sub Box)
در باکس سیلد، ساب ووفر در یک جعبه ساخته شده از چوب قرار دارد و هیچ پورتی برای تخلیه هوا در آن وجود ندارد. این باعث می شود که این نوع باکس، فرکانس های بیس را با کیفیتی بالاتر و دقیق تر پخش کند. با این حال، به دلیل عدم وجود پورت، فشار صوتی در این نوع باکس کمتر از ساب باکس پورتد است و قابلیت تولید فرکانس های پایین به شکل قوی تر کاهش می یابد.
از معایب این مدل می توانیم به افت دقت و کیفیت آن در طولانی مدت اشاره کنیم. همچنین داغ شدن کویل در استفاده های زیاد یکی دیگر از معایت این ساب باکس ها می باشد. در صورت عدم طراحی صحیح تداخل بیس قبل با بیس بعدی نیز در این باکس ها اتفاق می افتد.